Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie Sokola Příbram

16. 1. 2024

     Vznik sokolského hnutí v Čechách se datuje od 16.2.1862, kdy Miroslav Tyrš, Jindřich Fugner, JUDr. J. Gregr a prof, Tonner založili Tělocvičnou jednotu Pražskou /od 1864 Sokol Pražský/. Po přikladu teto první sokolské Jednoty bylo v Čechách v témže roce založeno dalších 9 jednot – mezi nimi i Sokol Příbram.

     Podnětem k založeni Sokola v Příbrami byla účast lékárníka Čeňka Hnilici a krupaře Jana Šembery na manifestačním pochodu vlastenců na Karlštejn, který uspořádala Tělocvičná Jednota Pražska. Po návratu z výletu domu začali oba příbramští nadšenci propagovat sokolskou myšlenku. Na padesát příbramských vlastenců se sešlo 18,srpna 1862 v hostinci u Heroldů, aby slavnostně vyhlásili založení Sokola Příbram. Tak byl založen v našem městě Sokol a již v počátcích se stalo jeho členy 50 místních občanů.

     Pravidelné cvičeni bylo sice ihned zahájeno, avšak brzo začalo stagnovat, protože se konalo v pronajímaných a různě propůjčovaných městských sálech, často nevyhovujících. Činnost jednoty se tedy zužila na pořádaní výletů, jejichž součástí byla veřejná cvičeni. Tato veřejná cvičeni významně přispěla k založeni dalších tělocvičných jednot Sokol na Příbramsku. V letech 1867-68 napomohli Příbramští vzniku sokolských jednot i v Písku, Hořovicích a Dobříši. Dále se Sokolové účastnili několika zajímavých akcí jako odhalení pomníku J.Fugnera na Olšanských hřbitovech nebo stavby Žižkova památníku u Přibyslavi. V roce 1882 se konal v Praze na Střeleckém ostrově 1.všesokolský slet, na němž cvičilo 720 mužů.